Ne váltsunk azonnal devizahitelt forint hitelre!

A Magyar Bankszövetség főtitkára azt javasolja: mindenki számoljon inkább, semmint azonnal átváltsa devizahitelét forinthitelre. Nyers Rezső szerint ugyanakkor a nagy hitelminősítők működését is korrigálni kellene, mert az utóbbi húsz évben sokszor mellényúltak.

A miniszterelnök javaslatai a bankok számára arról, miként óvják a hitelfelvevők biztonságát, korábban is a pénzintézetek eszköztárába tartoztak – mondta a Zoom stúdiójában Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Nyers Rezső nem ajánlja, hogy a mostani árfolyamingadozások miatt bárki is forinthitelre váltsa devizahitelét, ugyanis úgy tartja, nem az a lényeges, hogy egy-két hónapra megugrik-e a törlesztőrészlet, hanem az, hogy a futamidő egészét tekintve érdemes-e változtatni.

A főtitkár szerint a jövő nagy kérdése, hogy a bankok miként tudják fenntartani a hitelfelvételi aktivitást, miközben a kereslet visszaesése miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek vállalkozások.

A lakossági hitelek várható csökkenése részben fedezetet adhat a bankoknak arra, hogy többet szánjanak a vállalkozások segítésére. Nyers Rezső úgy véli, a kormányzatnak el kell gondolkodnia, hogy a minap bejelentett IMF-es hitelcsomagból mennyit tud vállalkozásfejlesztésre fordítani.

A hitelminősítők elmúlt húsz évi tevékenységét egyértelmű kudarc tartja a szakember, és helyesli a hitelminősítői szerepkör és intézményrendszer az Európai Unió pénzügyi köreiben amúgy napirenden lévő korrekcióját.

Forrás: Zoom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.